torstai 11. huhtikuuta 2013

Rakkauden säännöt

Ensimmäisenähän mieleen tulee Anna Puun Säännöt rakkaudelle laulu, josta en itseasiassa edes tykkää. Ei, en halua käyttää tätä korttia heti kärkikahinoissa, keksin omat. En sitä paitsi ymmärrä, miksi siinä biisissä sanotaan, että meidän TÄYTYY keksiä - öö, miksi? "Ei ole pakko, mutta täytyy" sanoi alakoulun opettajani joskus, kun natistiin, että ei tahdota mennä ulos pakkaseen välitunnille. Hieno lausahdus.

Mutta tosiaan, takaisin aiheeseen. Voiko rakkaudelle ylipäätään määrittää sääntöjä? Parisuhteessa voi mielestäni olla "säännöt" (laske se pytyn rengas alas, ollaan rehellisiä, käydään vuorotellen kaupassa,  kerrotaan toisillemme omasta päivästä, siivotaan yhdessä, vieraissa ei käydä jnejne), mutta onko ne yhtä kuin rakkauden säännöt? Jotenkin tuntuu, että ei. Rakkaus on tunne ja tunnetta ei voi kahlita säännöillä, mutta voiko sitä sitten hallita ilman sääntöjä? Pitääkö sitä pystyä hallitsemaan? Rakkaus yleensä vaan tulee ja BÄNG, se on siinä. Rakkaus on tunne, joka voi haaleta, mutta rakkaus samaan ihmiseen voi myös voimistua. Miksi siihen pitäisi olla säännöt?

Jos rakkauteen nyt jotain sääntöjä pitäisi sorvata, niin sanoisin, että säännöt menee näin:
- älä yritä omistaa
- älä satuta
- älä vangitse toisen vapautta
- rakasta huonoinakin päivinä
- rakasta ehdoitta

Tämä ei ole sääntö, tämä on aforismi, mutta tästä voisi tehdä eräänlaisen ohjenuoran itselle:

Olet nuori ja minä rakastan sinua.
Vanhenet ja minä vain rakastan sinua.
Olet vanha ja vain minä rakastan sinua. 

Toivon koko sydämestäni, että meidän rakkaus on läpi elämän kestävää, vanhuuteen saakka, säännöillä tai ilman.


Tällaisia valokuvia olisi ihana ottaa.. kuva googlesta.

Toivon myös, että tässä maailmassa rakastetaan ehdoitta: äidit lapsiaan, lapset vanhempiaan, pariskunnat toisiaan.. rakastettaisiin myös sitä lähimmäistä sen verran, että välitettäisiin kysyä, mitä hänelle oikeasti kuuluu.
Rakkauteen ei saisi sisältyä ehtoja -  "rakastan sinua jos/mutta/sitten/kun" - se tappaa rakkauden.

Laitetaan nyt loppuun vielä tämä, koska kaikille kyseinen biisi tuli ensimmäisenä mieleen.

2 kommenttia:

  1. Arvaapa miksi tämä päätyi aiheeksi? Just Anna Puun kappaleen myötä. Mä aina mietin, että toisaalta kiva jos on sääntöjä ja niitä noudatetaankin, mutta eikö toi ala käymään jo ahdistavaksi sanella sääntöjä joka asiaan. Kyllä siinä rakkaus loppuis lyhyeen. Ainakin mulla.

    VastaaPoista
  2. Tää biisi on varmaan tullut tuosta sanasta mieleen 99 % bloggaajista. Mielestäni rakkauteen ei voi sääntöjä laatia, ja tarkemmin tuota biisiä kuunneltuani totesin, että siinä puhutaan pettämisestä. Ööh.

    VastaaPoista