torstai 23. tammikuuta 2014

Suuria ajatuksia



”Unelmat pitää toteuttaa.
Ei se, ettei ole tehnyt jotakin asiaa kertaakaan, tarkoita,
etteikö sitä voisi tehdä ensimmäisen kerran.”
- Michael Monroe

Unelmat ovat turvallisia, unelmat ovat pelottavia.  Ne voivat olla täysin mahdollisia tai sitten saavuttamattomia. Unelmat ovat turvallisia siksi, että ne tosiaan ovat vain unelmia, niissä voi tehdä mitä tahansa. Sinä voit olla mitä tahansa, sinulla voi olla mitä tahansa, missä tahansa, milloin tahansa, kenen kanssa tahansa. On turvallista haaveilla ja unelmoida, kun se ei vielä tarkoita sitä, että se pitäisi toteuttaa. Se on vain unelma. Tosin Walt Disney on tokaissut jos siitä voi uneksia, sen voi myös toteuttaa. Hmm.

Unelmat ovat pelottavia siksi, että joskus ne ohjaavat ihan liikaa ajattelua. Pelottavia ne ovat siksi, että ne jättävät sellaiseen mietinnän tilaan: pitäisikö tämä asia toteuttaa? Joutuu ajattelemaan, pohtimaan, miettimään, vertailemaan, kyseenalaistamaan ja lopulta ottamaan ehkä riskin. Kaikki se pelko tiivistyy jo tossa Monroen lauseessa: kyllähän asiat, joita et ole koskaan tehnyt ja joita haluaisit tehdä, pelottavat niin helvetisti.

Mutta jos ei olisi unelmia, ei olisi mitään mitä tavoitella. Jos ei olisi unelmia, ei olisi tavoitteita.
Unelma voi olla iso tai pieni, ei kukaan voi määritellä millainen on hyvä unelma tai mistä sinä saisit unelmoida.
On myös täysin sinun asiasi, toteutatko koskaan sen unelman. Minä haluan lähtökohtaisesti toteuttaa omani, ne kaikki ja kaikista typerimmätkin, vaikka ne eivät välttämättä juuri tällä hetkellä ole mahdollisia. Yksi niistä ehkä typerimmistä unelmista on se kirjoittaminen, että jos jonain päivänä saisi kaiken tämän pään sisäisen materiaalin paperille. Loppujen lopuksi se unelma olisi helppo toteuttaa, jos vaan alkaisi kirjoittaa, pala palalta, sana sanalta, ilman mitään juonta aluksi. Mikä estää? Jokin lukko siinä vielä on, miksi en koskaan saa aikaiseksi tekstiä, kun avaan tyhjän tiedoston eteeni. Iskee ajatus, että mitä minä tähän nyt kirjoitan? Miten aloitan? Osaanko kirjoittaa juuri sen minkä haluan? Mistä se kirja kertoisi edes? Omasta elämästä? Mihin sitä voisi koskaan käyttää? Kuka sitä lukisi? Entäs jos se on kopio kaikista niistä parhaista kirjoista, joita tykkään lukea? Miksi kuvittelisin, että saisin jotain aikaiseksi, ainakaan mitään käyttökelpoista?
Tähän lukkoon ei ole vielä avainta. Silti ruokin sitä unelmaa, jos en muuten niin kirjoittamalla täyttä diibadaabaa tänne.

Sitten minä unelmoin matkustamisesta. Sen toteuttaminen ei olisi niinkään vaikeaa, sehän on vaan tietyistä resursseista kiinni, joista aika on loppujen lopuksi helpompi kuin raha. Mutta se tunne, kun saa aina toteutettua jonkun haaveilemansa reissun, se on ihan mahtava. Tämän hetkinen ikuisuusunelmakohde on Australia. Ehkä jonain päivänä…

Yksi unelma on myös se, että jonain päivänä tämä meidän tulevaisuus on selvää. Missä asutaan ja miten asutaan, missä ollaan ja oonko minäkin siellä. Siinä unelmassa on pari pientä ongelmaa, kun ei ihan tiedä itsekään, mitä kaikkea sitä tulevaisuudelta haluaa. Yksi suurimmista kysymyksistä on se lehmillä vai ilman? Välillä on itsestä alkanut tuntumaan, että olisiko minusta koskaan viljelijäksi? Nykyinen työ pitää liikkeessä joo, mutta entä se levottomuuden liekki, mikä minussa syttyy aina välillä? Vai olisiko se juuri sitä, mikä rauhoittaisi minut paikalleen?

On olemassa myös unelmia, joita en välttämättä muille kerro. Yksityisiä haavekuvia, joita kenenkään muun ei tarvitse tietää. Ne ovat vähän kuin unia, ne ovat vain minun eikä niitä kukaan muu voisi ehkä ymmärtää. Joskus niitä ajatuksia säikähti, voiko tosiaan haaveilla näin älyttömistä asioista ja meni jonkun verran aikaa sen tajuamiseen, että totta kai minä voin haaveilla ihan juuri sitä mistä minä haluan. Eri asia, toteutanko koskaan niitä, annanko niitten koskaan ohjata ajatuksiani tai paljastanko niitä koskaan kenellekään. 

”Täytyy mennä unelmiaan kohti, eikä vain odottaa,
mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”
- Veikka Gustafsson

Niinpä niin.. onkohan mulla vielä kaiken muun keskellä vähän liikaa aikaa ajatella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti