perjantai 29. kesäkuuta 2012

Lomastressiä pukkaa!


Niin, otsikko viittaa siihen, että valitettavan moni stressaa - lomasta ja lomallaan. Ensin stressataan siitä, että on töitä ja töitä, sitten kun alkaa loma ja sais vihdoinkin olla rennosti, niin on parasta rueta stressaamaan siitä, ettei loma riitäkään kaikkeen! Onko lomallekin pakko asettaa "tulostavoitteita"?

Lomastressi pääsee joka kesä myös uutisotsikoihin, se on totista totta siis. Tosin tuo linkki heittää kolumniin, mutta yhtä kaikki, stressiä pukkaa suomalaisille.

Kesäloma on auttamattoman lyhyt, kuten Suomen kesä muutenkin, etenkin jos joka päivälle pitää järkätä ohjelmaa. Siinä kun pyörii sitten ukko / eukko ja kakarat vielä jaloissa ja aikataulut pitäis sovittaa yhteen, on tapahtumaa, mökkiä, sukulointia, sukulaiset vyöryy sitten sinne sun mökilles ja mielellään pitäis käydä ainakin joku puuhamaa ja laivalle vähintään ehtiä kerran kesässä - kyllähän siinä stressi iskee ja tulee konttoria ikävä.

"Nyky-yhteiskunta on kuitenkin johtanut siihen, että työasioita on vaikea unohtaa lomallakaan. Kesälomalla onkin viisainta sulkea kännykkä, eikä sähköpostiakaan kannata lukea. Se vain entisestään lisää stressiä." - Seinäjoen sanomat 13.6.2012.
Minulla on itsellä tavoitteena, että työasioita ei märehditä kotona arkenakaan. Hyvän työpaikan tunnusmerkki on minulle se, että työasiat voi jättää töihin eikä niitä tarvitse raahata kotiin mielessän tai tietokoneessaan. Teen kyllä ylitöitä, mutta en koskaan kotona. Ja henkilökohtaisesti voin vakuuttaa, että kun ensi viikolla perjantaina poistun työpaikaltani, en tule lukemaan yhtään työsähköpostia enkä pidä työpuhelintani auki. Ainoa työasia, minkä hoidan 2,5 viikon löllöttelyn aikana on yhden maitotonkan vienti erääseen karjanäyttelyyn ja siihen se jää.

Minä kuitenkin lukeudun niihin ihmisiin, jotka eivät osaa olla toimettomana. Lupasin äidilleni, että hän saa parin, kolmen päivän huilimisjakson ja minä voin hoitaa kotona lehmät. Kaikkea pientä ohjelmaa maalla on koko ajan, mutta minä en siitä stressaa, se on ihan luonnollista. Kuitenkin ensimmäiset lomapäiväni olen tekemättä mitään - veikkaan että neljännen päivän kohdalla kyselen jo, olisko mitään tekemistä. En osaa olla täysin jouten, mutta ei ne kotona tehtävät hommat minua stressaa, päin vastoin, ne ovat ihanaa vastapainoa tälle toimistossa istumiselle ja koneen naputtamiselle. Mutta toisaalta, minua ei haittaa, jos sinä et halua lomallasi pestä mattoja, kitkeä rikkaruohoja, ajaa nurmikoita, pestä ikkunoita tai tehdä yleensäkään mitään ylimääräistä kotihommaa. Se on ihan ok. Se on sinun lomasi, nauti siitä! Miksi repiä mielipahaa ja verenpainetta siitä, että joku toinen puuhastelee lomansa ajan ja sinä et?

Liika suunnittelu on pahasta, mutta ilman kalenteria on nykyään melkein vaikea olla, kun siihen on tottunut. Sähköinen kalenteri oli itselle aluksi kauhistus, mutta nyt siihenkin on tottunut. Lomalla en kalenteria juuri käytä, mutta kyllä sinne pitää merkitä muutama tärkeä meno, esimerkiksi lomareissu serkun perheen ja omien sisarusten kanssa Turkuun (pääsen vihdoinkin Muumimaailmaan ;) ). Tämä jo ihan sen takia, että muistan, mitä olen luvannut! Asiat jäävät helpommin mieleen, kun ne ovat kalenterissa, mutta toisaalta se vie hyvin helposti siihen, että en voi lähteä kaverin luokse ex-temporee, kun se ei ollut merkittynä kalenteriin! Toivottavasti tähän en koskaan päädy.
Minulla on paha tapa tykittää kesällä kaikkiin viikonloppuihin joku meno. Tänä vuonna se ei ole niin haittaavaa, koska otin tosiaan tuota lomaa. Viime kesänä alkoi väsyttää jo pelkkä viikonloppuhulina. Eli neuvo teille kaikille, joilla ei ole lomaa; niin kivaa kuin kesällä onkin juosta pitkin Suomea, olkaa edes yhtenä viikonloppuna kotona tekemättä mitään. Tuntuu aika höpölle.

Ihanaa kesälomaa kaikille, jotka siitä jo nauttivat ja lopputsempit kaikille, jotka pääsevät lomalle vasta vähän myöhemmin. Älkää stressatko, ottakaa rennosti ja heittäkää liian suuret suunnitelmat romukoppaan - tai jos päätätte ne toteuttaa, niin tehkää se rennolla asenteella :) 


Minä en ainakaan stressaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti