Ajatuksia. Arkea. Tarinoita. Pohdintoja, valokuvia ja googlen hakutuloksia. Unelmointia, parisuhdetta, mustaa huumoria. Kirjoja. Maaseutua, kaupunkia, ystäviä, töitä. Geokätköilyä, tanssihaaveita ja tähtiä. .. lyhyesti sanottuna elämää.
keskiviikko 21. toukokuuta 2014
Shaun the Sheep
Tätä kuvaa katsoessa päässä alkaa soimaan saman tien tämä.
En tiedä onko tämän yksilön nimi Shaun tai kotimaisittain Late, mutta söpö ku mikä se on.
Facebookin Avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta on hienoin juttu facebookissa aikoihin. Te kaikki, jotka olette naamakirjan ihmeellisessä maailmassa, menkää, liittykää, tykätkää, katsokaa, kommentoikaa. Ihmiset jakavat avoimesti oman tilansa elämää ja eläimistään kuvia, on lampaita, possuja, lehmiä... erilaisia tuotantotiloja, erilaisia tilanteita eläinten kanssa - sitä oikeaa arkea.
En voi käsittää salakuvaamista tiloilla. Mikä totuus se on yhtään mistään, jos yöllä tulet navettaan, säikäytät eläimet takanurkkaan ja kuvaat pelästyneitä eläimiä? Miksi ei voida tulla päivällä, avoimesti, lupaa pyytäen katsomaan, miltä tiloilla näyttää? Ei siellä ole piilotettuja asioita, joita ei suurelle yleisellö haluttaisi näyttää. Tuottajat ovat valmiita tähän avoimeen esittelyyn, mutta aktivistit jatkavat salakuvauksiaan. Miksi? Sillä saa enemmän huomiota. Suuret paljastukset ajoittuvat aina ajankohtaan, jolloin media uutisoi muutenkin maataloudesta; joulun aika tai kevät. Onko materiaali sen sijaan kuvattu jo aiemmin tiloilta - jos näin on ja eläinten oloissa on selkeästi jotakin korjattavaa, onko moraalisesti oikein pimittä tuota tietoa eikä tuoda sitä suoraan julki asianomaisille viranomaisille?
En myöskään ymmärrä, miksi aktivistit eivät käsitä, miten pahalle tuntuu tuollainen salaa hiippailu. "SIELLÄ SALATAAN ASIOITA, SIKSI SIITÄ SUUTUTAAN!" - tämän tyyppiset argumentit ihmetyttävät. Myös ne tuotantotilat ovat osa ihmisen kotia ja elinpiiriä. Ei kukaan hiivi asuntoihin kuvaamaan nukkuvia ihmisiä tai lasten kasvattamista.
Oikeutta eläimille järjestöllä on mielestäni kaksijakoinen tavoite: allekirjoitan sen, että eläinten olosuhteita voidaan aina vain parantaa, myös Suomessa, ja sitä tehdäänkin koko ajan maatiloilla. Valitettavasti muutos on monessa asiassa hidasta - mutta sitä tapahtuu, koko ajan. Eläinten olojen parantaminen myös lemmikkieläinten osalta saisi saada suurempaa julkisuutta - mutta sehän ei ketään kiinnosta, se ei ole mediaseksikäs aihe.
Toinen tavoite on lopettaa eläintuotanto kokonaan Suomesta - ja kanssajärjestöillä tavoitteena totta kai koko maailmasta. Sitä en kiellä, etteikö kasvisruokavaliota voisi suosia kuka tahansa, etteikö siinä olisi omia etuja - mutta miksi ihminen keksi aikanaan ottaa ruokavalioonsa lihan, maidon, kananmunan, kalan...? Miksi ihminen oppi aikoinaan tekemään tulen?
Aihetta voisi jatkaa loputtomiin, pyöritellä, käännellä, perustella, kertoa faktoja... ja aina niihin löytyy vasta-argumentiksi yleispätevä "eläimillä ei ole yksilöarvoa". En allekirjoita sitä, että suomalainen tuottaja pitää eläintään koneena. Eläimet ovat paljon enemmän näille ihmisille.
Milloin maailmasta tuli tällainen, ruuan tuotannosta ja alkuperästä vieraantunut?
Milloin kahtia jako maaseudun ja kaupungin välillä tuli näin suureksi?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti